Tandenknarsen

Tandenknarsen ontstaat door het over elkaar schuiven van het boven- en ondergebit. Met kracht worden boven- en ondergebit op elkaar geklemd. Dit veroorzaakt een knarsend geluid. Tandenknarsen wordt ook wel bruxisme of masseter hypertrofie genoemd. Iedereen knarst wel eens met zijn tanden. Als dit niet van voorbijgaande aard is, komt dit meestal door overactiviteit van de kauwspieren, de masseter hypertrofie. Het veroorzaakt slijtage aan uw gebit.

Ook kan het zo zijn dat er sprake is van masseter hypertrofie zonder tandenknarsen. Dit betekent dat de kauwspieren extra ontwikkeld zijn waardoor het gelaat een hoekige vorm krijgt.

Een behandeling met Botox kan de spierspanning in de kauwspieren verminderen en de hoekige vorm doen verdwijnen. Het knarsen zal sterk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. De benodigde hoeveelheid Botox is afhankelijk van de ernst van het knarsen en de mate van overactiviteit van de kauwspieren. Uw plastisch chirurg adviseert naar gelang van uw persoonlijke situatie.


Behandeling

Uw plastisch chirurg injecteert de Botox met een ultrafijne naald in de kauwspieren, ongeveer 3-5 prikjes per kant. Dit kan licht branderig aanvoelen. Na de behandeling kan de huid wat rood zijn.  Dit verdwijnt meestal binnen een uur. Het effect van de behandeling treedt na ongeveer 48 uur in en is voor het tandenknarsen na 2 tot 4 weken optimaal. De contourverbetering laat wat langer op zich wachten.


Nazorg

Uw plastisch chirurg zal u advies geven over de nazorg. Bij sommigen kunnen de injectieplaatsen een beetje gevoelig zijn. Dit verdwijnt binnen een paar dagen. Een eventuele blauwe plek, die echter zelden voorkomt, blijft 1 tot 2 weken zichtbaar. De eerste 12 uur na de behandeling wordt u geadviseerd geen alcohol te nuttigen of make-up aan te brengen. Het is verstandig gedurende 2 weken extreme blootstelling aan de zon of UV-licht te mijden. In deze periode wordt u geadviseerd geen sauna te bezoeken. Bindweefselmassage wordt in de eerste 2 weken na de behandeling afgeraden. Na 2 tot 3 weken zien wij u graag terug voor controle.


Resultaat

Een behandeling met Botox is een niet-chirurgische behandeling en de hersteltijd is daardoor zeer kort. U zult merken dat mensen opmerken dat u er goed uitziet, zonder dat zij weten waarom. Dit is een teken dat de resultaten subtiel en natuurlijk zijn. Het effect is tijdelijk. Afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte Botox houdt het resultaat 3-5 maanden aan. Indien de behandeling u goed bevallen is, kunt u deze herhalen.

Deel ons op
of
kopiëer onderstaande link

https://doorplastischchirurgen.nl/behandelingen/botuline-toxine/tandenknarsen