Introductie in huidfillers: Restylane, Juvederm, Voluma, Sculptra

In dit stuk ga ik jullie achtergrond informatie geven over fillers. Op onze locaties in Groningen en Assen doe ik veel botox behandelingen en filler behandelingen en ik krijg veel vragen over de producten die ik gebruik. Ik ga het enkel hebben over oplosbare fillers, omdat ik niet geloof in het veilig gebruik van permanente fillers. Goede medische specialisten zouden deze ook niet meer moeten gebruiken.

Wat behandelen we precies met fillers?

Kort gezegd. Het zachter maken van lijntjes, rimpels en het herstellen van volume in het gezicht.  Je kan ze echter ook gebruiken om bepaalde aspecten van het gezicht te accentueren, een voorbeeld hiervan is de lippen.

Regio’s in het gelaat ideaal geschikt voor deze behandeling:

1.     lijnen van de neus naar de mond (nasolabiale plooi)

2.     lijnen van de mond naar de kin (melomental plooi)

3.     lijnen boven de bovenlip

4.     fronslijnen (best gecombineerd met Botuline toxine)

5.     in de lippen 

6.     volume herstel van jukbeenderen of wangen te herstellen

7.     wallen onder de ogen 

8.     handruggen, om te compenseren voor het dunner worden van de huid bij het ouder worden

Enkele bekende merken van fillers

Restylane (Medicis) en Juvederm (Allergan) zijn steriele gels die bestaan ​​uit niet-dierlijk, hyaluronzuur (HA) en worden in een laboratorium gemaakt. HA is een natuurlijke suiker die in de huid wordt aangetroffen. Ze bevatten geen menselijk of dierlijk DNA en hebben het beste veiligheidsprofiel van alle fillers die momenteel op de markt zijn. Juvederm is naar mijn mening iets soepeler.

Wat zijn Perlane en Juvederm Ultra Plus? Dit zijn hyaluronzuren gels met een dikkere consistentie. Ze zijn bedoeld voor gebieden met diepere plooien om om volume te herstellen.

Andere dermale fillers. Er zijn een aantal andere fillers op de markt, maar deze hebben andere eigenschappen en mogelijk een ander veiligheidsprofiel.

Radiesse - calciumhydroxlapatiet - In principe een bestanddeel van bot en kraakbeen in een injecteerbare vorm. Het heeft een langer effect dan hyaluronzuur, echter de kans op complicaties is hoger en dan met name het ontstaan van bobbels.

Sculptra - poly-L-melkzuur – Dit is echt een middel om volume toe te voegen en voor bepaalde indicaties een mooi product. Het product is moeilijker in het gebruik, indien u hiervoor kiest is het belangrijk dat u een ervaren medisch specialist kiest.

Vet / lipofilling - Omdat het je eigen weefsel is lijkt dit het meest ideale product. Het kan een langdurig effect geven, echter het resultaat is wat lastiger voorspelbaar en het te injecteren vet kan wat klonterig zijn. Na behandeling hebben de meeste mensen gedurende 1-2 weken bloeduitstortingen en zwelling

Silicone, Artefill en Aquamid – Permante fillers. Zoals eerder vermeldt ben ik hier een sterke tegenstander van en ik gebruik ze zelf nooit.

Andere Hyaluron-fillers. Tot nu toe zijn dit Juvederm en Restylane-imitators waar minder ervaring mee is en die mogelijk niet zo veilig zijn. 

 

Hoe lang houdt het effect van fillers aan

Afhankelijk van het behandelde gebied, uw huid en de injectietechniek gaan fillers 6 tot 18 maanden mee. 

 

Hoe snel werken fillers?

Veel patiënten zijn verbaasd over hoeveel beter ze er direct na hun behandeling uitzien, maar het kan een paar dagen duren voordat het zijn 'definitieve vorm' heeft. Het ziet er na een dag of twee vaak nog beter uit. 

 

Wat kost het?

De prijs wordt meestal bepaald per spuit Restylane en Juvederm van 1 ml (1cc)

Voor het vullen van de nasolabiale plooien (de lijnen van de neus naar de mond) zijn bijvoorbeeld meestal een of twee spuiten nodig een goede medisch specialist kan met minder product meer bereiken. Een spuit van 1 ml kost €450, door gebruik te maken van een speciale methode kan ik met relatief weinig materiaal een maximaal, natuurlijk resultaat behalen.

 

Zijn filler-behandelingen pijnlijk?

De injecties zijn uiteraard niet gevoelloos, echter in combinatie met de hyaluronzuur zit een verdovend middel. De behandeling wordt zeer goed verdragen en meestal niet als pijnlijk ervaren. Indien nodig kan de huid worden voorbehandeld met een verdovende creme. Na de behandeling wordt er lokaal een coldpack gebruikt om de zwelling en kans op bloeduitstortingen te minimaliseren.

 

Moet ik na de behandeling een rustperiode houden

De meeste van mijn patiënten hervatten meteen na de behandeling  hun normale activiteiten. Ik adviseer wel geen aspirine-achtige stofjes (NSAID’s) te gebruiken gedurende de eerste 48 uur. Een milde zwelling gedurende een dag of twee is normaal.

 

Moet ik komen voor herhaal- of onderhoudsbehandelingen?

Ja. Al deze fillers vereisen onderhoud, afhankelijk van welke filler, het geïnjecteerde gebied en uw eigen lichaamschemie. Dit varieert van 1 keer per jaar of 1 keer per 2 jaar.

 

Indien u de neiging hebt om makkelijk blauwe plekken te vormen

Ik adviseer dan om 7 dagen voor en tot 2 dagen erna geen aspirine-achtige stofjes (NSAID’s) te gebruiken. Paracetamol als pijnstilling is geen probleem. Aanvullend adviseer ik Vitamine E 2-3 dagen voor tot 2 dagen na de behandeling. Ook is het van belang te melden als uw bloedverdunners gebruikt, dit vergroot het risico op bloeduitstortingen.

 

Wat zijn de mogelijke medische bijwerkingen van fillers

Zeldzaam kan een koortslip opvlammen. Gebruik van fillers wordt afgeraden als u zwanger bent of borstvoeding geeft, omdat deze producten niet zijn getest op veiligheid tijdens zwangerschap of borstvoeding.

 

Wat zijn de mogelijke cosmetische bijwerkingen?

U kunt 24-72 uur wat zwellingen hebben, vooral met injecties in de lippen. De eerste keer na een behandeling met fillers, moet u 48 uur na de behandeling geen sociale evenementen plannen. Na de behandeling (en) kunnen enkele veel voorkomende injectie-gerelateerde reacties optreden, zoals zwelling, roodheid, pijn, jeuk, verkleuring en gevoeligheid op de injectieplaats. Deze verdwijnen meestal spontaan binnen 2 tot 10 dagen. De resultaten van fillers kunnen 6 tot 18 maanden duren. De levensduur van deze producten is variabel en elke persoon kan een ander resultaat verkrijgen. Milde blauwe plekken of een lichte blos kunnen verschijnen op de injectieplaats onmiddellijk na de behandeling en kunnen 2-10 dagen aanhouden. Het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen of aspirine-achtige stofjes verhoogd het risico op bloeduitstortingen op de injectieplaats.

Deel ons op
of
kopiëer onderstaande link

https://doorplastischchirurgen.nl/blog/1-introductie-fillers